در این مقاله هواساز هایژنیک و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
هواساز هایژنیک ساختار بسیار شبیه به هواساز های معمولی دارد با این تفاوت که به گونه ای طراحی شده اند که هوای کاملا استریل و تمیز که عاری از گرد و غبار، ذرات معلق و مواد آلاینده می باشد، تامین می کند و هوا را تا ۹۹.۹۹درصد از هر نوع آلودگی به وسیله فیلتراسیون های مخصوص پاکسازی کنند. برای فضاهایی مانند بیمارستان ها، آزمایشگاه های ابزار دقیق و اتاق های تمیز مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع هواساز ها با الزامات ویژهای طراحی و ساخته می شوند. از جمله این الزامات ساخت جداره داخلی بدنه از ورق استیل ضد زنگ و با گوشه های منحنی، استفاده از پروفیل های ترمال بریک در تولید فریم دستگاه، استفاده از فن های بدون پولی و تسمه و استفاده از فیلترهای بیشتر همچون فیلتر هپا می باشد.
در هواساز هایژنیک تنها باید از هوای تازه محیط اطراف استفاده کرد و نمی توان از هوای برگشتی استفاده نمود. هواساز هایژنیک همانند هواساز های معمولی معمولاً در کنار چیلر و بویلر مورد استفاده قرار میگیرند تا عمل سرمایش و گرمایش را انجام دهد. آب سرد و گرم گرفته شده از چیلر و بویلر در کویل های مسی هواساز جریان پیدا می کند و دمای هوای عبوری از کویل ها کاهش و افزایش پیدا میکند.
هواساز هایژنیک (بهداشتی) در هر مکانی که نیاز باشد تا از انتقال آلاینده هایی مانند گرد و غبار، ذرات معلق، مواد بیماری زا، میکروب ها، میکرو ارگانیسم ها و … از طریق هوا جلوگیری شود، مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع هواساز ها به طور گسترده در بیمارستان ها، آزمایشگاه ها، کارخانجات داروسازی، اتاق تمیز، صنایع غذایی، صنایع بهداشتی، برخی از صنایع شیمیایی، صنایع فضایی، صنایع پزشکی و… کاربرد دارند.
تفاوت هواساز هایژنیک و معمولی در نحوه عملکرد و فاکتورهای کنترل کیفیت هوای آنها می باشد. اساس عملکرد هواساز معمولی با هواسازهای هایژنیک مشابه می باشند اما معیار کنترل آلاینده ها دما و رطوبت در هواساز های معمولی نسبت به این مدل از هواساز بسیار کمتر است. در هواساز معمولی هوای کاملاً تمیز برای یک محیط فراهم می شود ولی شرایط استریل در این نوع هواساز ها ایجاد نمی شود. در این گونه از هواساز هوا تا ۹۹.۹۹% از آلاینده ها با قطر بین ۰.۱ تا ۰.۳ میکرون پاک می گردد.
هواساز هایژنیک مانند هواساز های معمولی از کویل های سرمایشی و گرمایشی، فن، کانال های ورودی و خروجی، تجهیزات تنظیم کننده رطوبت و… تشکیل شده است. در این هواساز ها عمل فیلتراسیون معمولاً در سه مرحله انجام می شود. در مرحله اول هوا از یک فیلتر فلزی مشبک عبور می کند تا از ورود مواد جامد درشت به داخل هواساز هایژنیک جلوگیری شود سپس در مرحله دوم هوا از فیلترهای کیسه ای عبور میکند و تا ۹۵ درصد از آلودگی های آن توسط این نوع از فیلتر ها گرفته می شود. در مرحله سوم هوا از داخل فیلترهای هپا و اولپا عبور می کند و ۹۹.۹۹درصد از آلاینده ها (ذراتی با قطر بین ۰.۱ تا ۰.۳ میکرون) از آن گرفته میشود و پاکسازی نهایی رخ می دهد.
هواساز هایژنیک از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که هر یک از این اجزا وظیفه مشخصی را برعهده دارند. طراحی این دستگاه ها بسیار به هواسازهای معمولی شبیه است و تفاوت عمده هواساز هایژنیک با هواساز معمولی در فیلتراسیون می باشد. اجزای سازنده هواساز هایژنیک بدنه و استراکچر، فن و موتور فن، کویل های سرمایشی و گرمایشی، تجهیزات رطوبت زن و رطوبت گیر، فیلترها، دمپر و… است.
جدار داخلی معمولا از جنس استیل می باشد.
از فن وموتور بدون تسمه استفاده می شود و اصطلاحا به آن پلاگ فن می گویند.
جهت عبور صد در صد هوای تازه طراحی می شوند.
اگر هواساز هایژنیک در شهرهای با آب و هوای خشک نصب شود یا بخواهند در محیط های گلخانه ای از این هواساز استفاده کنند از سیستمهای رطوبت زن در این هواساز استفاده می شود. علاوه براین در اتاق های تمیز به عنوان تنظیم کننده رطوبت محیط عمل می کنند.
اگر هواساز هایژنیک در محیطی مورد استفاده قرار بگیرد که دارای رطوبت بالایی می باشد در هنگام سرمایش باید از سیستم های رطوبت گیر استفاده شود این دستگاه ها بر مبنای نقطه شبنم محل نصب هواساز طراحی می شوند و با عبور هوا از روی کویل های سرمایشی قطرات آب جدا شده و در کف هواساز جمع آوری می شود و سپس از هواساز خارج می گردد. علاوه براین در اتاق های تمیز به عنوان تنظیم کننده رطوبت محیط عمل می کنند.
در محیط هایی که علاوه بر پاکسازی آلاینده های موجود، جریان هوا باید ضدعفونی شود از اشعه ماورای بنفش استفاده می شود لامپ UV مورد استفاده در هواساز هایژنیک به طور کامل ذرات میکروبی و ویروسی را پیش از ورود به محیط های بهداشتی مانند آزمایشگاه ها، بیمارستان ها، اتاق های تمیز و … از بین می برد.
در این مدل از هواساز ها عمل فیلتراسیون معمولاً در سه مرحله انجام می شود. در مرحله اول هوا از یک فیلتر فلزی مشبک عبور می کند تا از ورود مواد جامد درشت به داخل هواساز هایژنیک جلوگیری شود. سپس در مرحله دوم هوا از فیلترهای کیسه ای عبور میکند و تا ۹۵ درصد از آلودگی های آن توسط این نوع از فیلتر ها گرفته می شود. در مرحله سوم هوا از داخل فیلترهای هپا و اولپا عبور می کند و ۹۹.۹۹ درصد از آلاینده ها (ذراتی با قطر بین ۰.۱ تا ۰.۳ میکرون) از آن گرفته میشود و پاکسازی نهایی رخ می دهد.
هواساز ها با توجه به کاربری دستگاه، میزان هوادهی، افت فشار، طول کانال کشی و امکانات درخواستی مشتری قیمت های گوناگونی دارند. هواسازهای هایژنیک نیاز به فیلتراسیون خاص دارند. مثلاً در مراکز درمانی نیاز به فیلتر هایی مانند فیلترهای هپا می باشد که این موارد در قیمت نهایی تاثیر گذار است. پارامترهای مختلفی بر روی فن دستگاه تاثیر میگذارد که میتوان میزان هوادهی و طول کانال کشی را نام برد که هرچه این مقادیر بالاتر باشند، فن دستگاه باید بزرگتر و قویتر انتخاب شود. بدنه هواساز نیز در قیمت آن تاثیر گذار است و در صورت استفاده از استیل قیمت هواساز تغییر بسزایی می کند.
استفاده از سیستم های کنترلی و میزان کنترلی که می توان بر دستگاه هواساز داشت نیز بر قیمت نهایی دستگاه تاثیر می گذارد. به همین علت باید دستگاه هواساز هایژنیک با توجه به نیاز مشتری طراحی شود و آپشن های مورد نظر کارفرما در آن رعایت گردد. به همین دلیل باید اطلاعات کامل و دقیقی از امکانات و هوادهی و ظرفیت حرارتی و برودتی مورد نیاز در اختیار کارشناسان فروش شرکت تهویه نوین قرار گیرد تا قیمت هواساز هایژنیک به صورت دقیق محاسبه گردد.