چیلرها معمولاً آب را در حدود دمای ۱۰ درجه سانتی گراد خنک می کنند که این نوع از چیلر ها، چیلر های بالای صفر می باشند. در صورتی که به آب با دمای 80- درجه سانتیگراد تا دمای ۹ درجه سانتیگراد نیاز داشته باشید محلول اتیلن گلیکول را به آب اضافه می نماییم و چیلر بالای صفر به چیلر زیر صفر تبدیل می شود. با این کار از یخ زدن و آسیب رسیدن به اواپراتور چیلر جلوگیری می شود. زیرا آب در دمای صفر درجه سانتیگراد یخ میزند و این عمل باعث آسیب رسیدن به لوله های مسی اواپراتور پوسته و لوله می شود.
در اواپراتور پوسته و لوله مبرد در لوله های مسی جریان دارد و آب در پوسته با مبرد در تبادل حرارت می باشد چیلرهای تراکمی زیر صفر در دو نوع آب خنک و هوا خنک و ظرفیت های مختلف تولید می شوند.
از ویژگی های خاص در چیلرهای زیر صفر طراحی مدار کنترل ضد یخ آنها می باشد که باید به گونه ای طراحی شوند تا از هر گونه یخ زدگی در اجزای مختلف به چیلر از جمله مبدل حرارتی جلوگیری کند. نکته دیگر که باید در این چیلر ها به آن توجه شود مخزن ذخیره آب این چیلرها است که باید با توجه به میزان اتیلن گلیکول ظرفیت این مخازن انتخاب شود و پمپ مورد نیاز نیز تعبیه گردد.
فشار مبرد در کندانسور این نوع از چیلر ها با توجه به دور فن کندانسور تغییر می کند و باید به صورت اتوماتیک این فشار تنظیم شود.
کمپرسورهای استفاده شده در چیلر های زیر صفر نسبت به کولرهای بالای صفر یا تهویه مطبوع متفاوت می باشد و سایر اجزا مانند تجهیزات کنترل کننده ظرفیت شیر انبساط و غیره نیز نسبت به چیلرهای تهویه مطبوع متفاوت است و باید با توجه به استانداردهای موجود انتخاب شوند.
از چیلر های صنعتی زیر صفر برای کاربردهای مختلفی از جمله صنایع پزشکی، چاپ، پلاستیک، غذایی و غیره استفاده می شود.
چیلرهای صنعتی زیر صفر در مقایسه با چیلر های صنعتی معمولی از لحاظ دمای آب سرد و مدت زمان عملکرد آنها متفاوت می باشند . از چیلرهای صنعتی زیر در تمام طول سال استفاده می شود .
چیلر زیر صفر در صنایع مختلف کاربردهای زیادی دارد که در زیر به بعضی از آنها اشاره شده است:
طراحی و ساخت چیلر زیر صفر نیاز به دقت بالایی دارد و باید بر اساس استانداردها انجام پذیرد که در ادامه به مراحل طراحی و ساخت چیلر پرداخته شده است.
در اولین مرحله از ساخت چیلر زیر صفر باید محل نصب چیلر مورد بررسی واقع شود که این کار توسط مهندسین این حوزه انجام می پذیرد و باید موقعیت پروژه و محیط به صورت کامل و دقیق مشخص و بررسی گردد. پس از بررسی محل نصب چیلر زیر صفر می بایست به جمع آوری داده ها پرداخت. چرا که طراحی چیلرهای زیر صفر نیاز به داده هایی دارند که خصوصیات به صورت دقیق پیش بینی شود مثلاً نوع کمپرسور و یا تجهیزات به کار گرفته در آن باید به صورت کامل بررسی و تعیین شود.
پس از دو مرحله قبل باید نقشه های اجرایی را طراحی نمود این نقشه ها مشخص می کنند که دستگاه باید در چه بخشی جانمایی شود و همچنین محل قرار گیری لوله ها و کانال کشی را به صورت دقیق مشخص می نماید. تهیه نقشه های اجرایی این امکان را می دهد که در صورت بروز مشکل در کمترین زمان مشکل برطرف گردد.
بعد از طراحی نقشه اجرایی می بایست ظرفیت و همچنین تعداد دستگاه های مورد نیاز جهت تولید بار برودتی و حرارتی محاسبه گردد.
پس از ساخت چیلر توسط کارخانه باید تست های مختلفی بر روی چیلر انجام گیرد که از نظر راندمان و عملکرد به درستی عمل نماید تا بتواند در محل نصب مشخص شده بهترین و بالاترین راندمان را داشته باشد و در انتها نیز چیلر با توجه به مرغوبیت تجهیزات به کار گرفته شده و عملکرد آن قیمت گذاری می شود .
کمپرسور چیلر تراکمی زیر صفر نسبت به سایر چیلرهای تراکمی که در صنایع تهویه مورد استفاده قرار می گیرد، متفاوت است فشار مکش در چیلر زیر صفر پایین تر می باشد و CFM کمپرسور این نوع از چیلر ها بیشتر است کمپرسورهای چیلرهای تراکمی زیر صفر توسط شرکت های معتبر کمپرسور سازی دنیا طراحی می گردد و قابلیت ایجاد دماهای زیر صفر را دارند.
چیلرها از چهار بخش اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط تشکیل شده است و عملکرد این دستگاه به این صورت است که مبرد در فاز گازی وارد کمپرسور می شود و در فشار بالا متراکم می گردد. در این حالت دمای مبرد افزایش پیدا می نماید سپس بخار داغ وارد کندانسور شده و خنک می شود و تبدیل به مایع اشباع می گردد.
مایع مبرد پس از عبور از شیر انبساط دچار افت فشار زیادی می شود که این عمل موجب می گردد بخشی از مایع مبرد تبخیر شود و در نتیجه دمای آن کاهش پیدا کند. به دلیل اختلاف دمای ایجاد شده مابین مخلوط مایع و بخار مبرد و محیط اطراف در اواپراتور سیال دوفازی به صورت کامل با جذب گرما تبخیر شده و به بخار داغ تبدیل میگردد. در انتها جریان بخار خروجی از اواپراتور وارد کمپرسور شده تا سیکل تبرید به صورت مجدد انجام گیرد.
در راستای جلوگیری از یخ زدگی چیلر از ماده گلیکول استفاده می شود که این عمل موجب می گردد چیلر بالای صفر به چیلر زیر صفر تبدیل گردد. از طرف دیگر مانع از انجماد آب درون چیلر میگردد. گلیکول به دو شکل و در دو نوع مورد استفاده قرار می گیرد. یا به صورت اتیلن گلیکول استفاده می شود و یا به صورت پروپیلن گلیکول از آن بهره مند می شوند.
پلی اتیلن گلیکول کاربرد بیشتری داشته است و فقط در مواردی که در تماس با غذا و مواد خوراکی و آشامیدنی باشد از پروپیلن گلیکول استفاده می شود. میزان کاهش انجماد آب به غلظت گلیکول بستگی دارد که هرجا غلظت گلیکول بیشتر باشد نقطه انجماد آب نیز کاهش پیدا میکند. در چیلرهای صنعتی زیر صفر دمای انجماد محلول آب و گلیکول در حدود ۱۰ تا ۱۴ درجه پایین تر است.
در چیلر های زیر صفر جهت تغییر فاز کامل مبرد از فاز مایع به فاز گاز در داخل اواپراتور و همچنین جلوگیری از ورود مایع مبرد به کمپرسور از آکومولاتور استفاده می شود که باعث می شود مایع به صورت کامل به گاز تبدیل گردد علت این امر تبادل حرارت پایین بین مبرد و محلول آب و گلیکول میباشد که در دماهای پایین میزان تبادل حرارت بسیار کاهش پیدا میکند.
مهمترین دغدغه ی کارفرمایان در پروژههای صنعتی نحوه درست انتخاب چیلر زیر صفر برای پروژه می باشد . عدم انتخاب درست چیلر میتواند منجر به پرداخت هزینههای بالایی برای پروژه و کارفرما شود و علاوه بر تحمیل هزینه بالا چیلر تهیه شده نیازهای پروژه را برآورده نمی سازد.
از این رو برای انتخاب چیلر مناسب باید اطلاعات و مشخصات پروژه به دقت مورد بررسی قرار گیرد که این اطلاعات شامل موارد زیر می گردد :
شرایط اقلیمی و محیطی تاثیر بسیار زیادی در نوع چیلر انتخابی دارد که اقلیم ها را بر اساس درجه حرارت به سه دسته حاره ای ، معتدل و سردسیر و همچنین بر اساس میزان رطوبت نسبی به سه دسته مرطوب ، معتدل و خشک تقسیم می نمایند که متناسب با هر یک از آنها می بایست چیلر مناسب را انتخاب نمود. علاوه بر این اگر شرایط اقلیمی پروژه ترکیبی است دو دسته باشد رطوبت نسبی محل نصب در اولویت باد ما قرار می گیرد .
از دیگر پارامترهای مهم در انتخاب چیلر قیمت آن می باشد اما در انتخاب و خرید چیلر زیر صفر نباید تنها به قیمت آن توجه نمود عوامل زیادی بر قیمت چیلر زیر صفر تاثیر می گذارند که شامل شرایط پروژه نوع و مشخصات چیلر می باشد .
از دیگر پارامترهای مهم در انتخاب چیلر زیر صفر، تعیین میزان ظرفیت برودتی پروژه می باشد. تعیین ظرفیت برد تی پروژه می توان از نرم افزارهایی که برای این امر طراحی شدند استفاده کرد و یا از جداول تعیین ظرفیت استفاده نمود.
چیلرهای زیر صفر بر اساس ظرفیت برودتی نوسانات بازار ارز، برند و نوع تجهیزات به کار گرفته شده در دستگاه و همچنین گارانتی و خدمات پس از فروش دارای قیمت های مختلفی می باشند. برای خرید چیلر زیر صفر و آگاهی از قیمت های به روز شده با بخش فروش تماس حاصل فرمایید.
برای خرید چیلر زیر صفر باید به پارامترهای مختلفی توجه نمود که از این پارامتر ها می توان به محل نصب، برند و تجهیزات به کار گرفته شده در دستگاه خارجی بودن یا ساخت داخل بودن چیلر و همچنین گارانتی و خدمات پس از فروش اشاره نمود.
شرکت تهویه نوین یکی از طراحان و سازندگان چیلر های زیر صفر و همچنین از از نمایندگان رسمی وارد کردن چیلرهای برند های مطرح دنیا می باشد. این شرکت تجهیزات تهویه مطبوع خود را علاوه بر ایران به کشورهای دیگر صادر نموده و دارای رضایت بالایی از خریداران می باشد جهت سفارش و خرید چیلر زیر صفر با بخش فروش شرکت تماس حاصل فرمایید.