چیلر آبی
در حالت کلی ساختار و طراحی انواع چیلر آبی به گونه ای است که از تعداد زیادی فن و روند هوا برای مطبوع سازی استفاده می کنند. لیکن در این باره سؤالات زیادی پیش می آید که چرا باید از این سیستم استفاده کرد؟ چرا این صنف ویژه در بازار چیلرها از شهرت بیشتری برخورداراند؟
چیلر آبی سیستم های سرما سازی هستند که در آن ها از یک تناوب خنک کننده و سیال مبرد بهرهگیری می شود. سیال مبرد دارای گنجایش گرمایی زیادی است و با گذر از تناوب خنک کنندگی به صورت مستمر به تبدل فاز می پردازد. از این چیلر آبی با استعمال از علم ترمودینامیک و جابه جایی حرارت از این عمل تبدل فاز برای ایجاد سرما و گرمای محیط های گوناگون استفاده می کنند. نقطه آغاز در تناوب خنک کنندگی این سیستم قسمت کمپرسور است. سیال مبرد با گذر از این بخش متراکم شده و دمای آن افزایش می یابد. پس از آن این گاز فشرده به بخش چگالنده ارسال می شود. این سیال بعد از گذر از چگالنده از یک شیر گسترده می گذرد و عاقبت این رویداد پایین آمدن بسیار فشار سیال و بخار شدن دوباره آن است که همراه با بخار شدن سیال به اپراتور وارد می شود و دما آن افزایش می یابد. که در پایان بقیه مایع در لوله به گاز تبدیل می شود و مهیای ورود دوباره به کمپرسور می شود. بازده قسمت اپراتور در واقع نقطه شروع دوباره مایع به کمپرسور است با تجدید متداول این تناوب خنک کننده عمل مطبوع سازی در چیلرها انجام می شود.
مزایای چیلر آبی
قسمت های تشکیل دهنده اصلی یک چیلر آبی عبارتاند از:
کمپرسور: این قسمت در واقع قلب سیستم به حساب می آید. در ساخت این چیلر از کمپرسور اسکو استفاده می کنند با آنکه می توان در ساخت آن از کمپرسور رفت و برگشت هم استفاده کرد. از دلایل تعیین این نوع کمپرسور می توان به سرو صدای کم، نظارت کامل و گنجایش آن اشاره نمود. در سردکن آبی تقریباً از چند تناوب موازی استفاده می شود که هر تناوب به چند کمپرسور وصل می شود. این کار سبب می شود تا در درجه اول عمل مهار سیستم ساده و آسان تر انجام شود. به این معنی که اگر لازم به کاهش گنجایش سرمایشی این سیستم باشد می توان یکی از کمپرسور ها را از مسیر خارج کرد.
علت دوم استفاده از چندین کمپرسور و تناوب موازی این است که اگر یکی از کمپرسور ها هنگام کار دچار خرابی شود باز هم می توان از چیلر استفاده کرد.
اپراتور: این بخش همانند یک مبدل گرمایشی در این سیستم کار می کند. در واقع اپراتور آن بخشی است که مطبوع سازی پیرامون به دست آن انجام می شود. این بخش همانند یک مبدل لایه لوله ساخته شده است. سیال مبرد در درون لوله در حال گردش است و در پیرامون لوله آب گردش می یابد سرانجام سیال مبرد سبب پایین آمدن دمای آب در اپراتور شده و به صورت کامل بخار می شود. در واقع از این آب خنک می توان برای مطبوع سازی پیرامون و یا سیستم های صنعتی استفاده کرد. آب سیال در این بخش بعد از خروج به سوی سیستم های هواساز می رود تا کار سرمایشی را انجام دهد. سیال مبرد هم بعد از خروج از اپراتور مجدداً به کمپرسور انتقال داده می شود.
کندانسور: ساخت این بخش دقیقاً همانند یک تبدیل گرمایشی پوسته لوله انجام می گیرد. سیال مبرد در این قسمت در درون لوله در حال گردش است.سیالی که داخل کمپرسور می شود دما و فشار زیادی دارد که با داخل شدن به کندانسور دما کاهش یافته و مهیای داخل شدن به شیر انبساط می شود.
برج خنک کننده: این بخش در واقع جز کمکی به حساب می آید که در کنار این سیستم به عمل سرمایش پیرامون کمک می کند.
اکنون که با ساختار و عملکرد چیلر آبی آشنا شدید می توانیم به بررسی معایب و مزایای آن بپردازیم. از این چیلرها برای مطبوع سازی آپارتمان های اداری مسکونی و تجاری استفاده می شود. یکی از مزایای چیلر آبی می توان برای خنک سازی سیستم های صنعتی و مکان های کارگاهی استفاده کرد. علت این پیشواز وسیع از این سیستم ها گنجایش سرمازای آن ها است. گنجایش سرما زایی این ها در رابطه با چیلرهای جذبی بیشتر است. و از معایب چیلر آبی این است که برای راه انداختن این سیستم نیازمند آب زیاد است که فراهم سازی این آب برای مناطق گرمسیر کاری بسیار سخت است.
از دیگر مزایای چیلر آبی می توان به گنجایش سرما زایی بالای آن اشاره نمود استفاده از این سیستم مقرون به صرفه بوده و بسیار پرکاربرد نیز می باشد.از دیگر معایب چیلر آبی مشکل هزینه های مربوط به ساختار این سیستم است که معمولاً به راه انداختن این دستگاه نسبت به چیلرهای هوا خنک هزینه بسیاری دارد زیرا همراه این وسیله یک برج خنک کننده نیز لازم است.
مسئله بعدی به اختلاف جایگاه نصب چیلرهای آبی و هوا خنک بر می گردد. چیلر هوا خنک بایستی در مسیر هوای آزاد بر روی پشت بام نصب شود مهم ترین مطلبی که در وهله اول روی نمای آپارتمان تأثیر می گذارد اما چیلر آبی در قسمت موتورخانه نصب می شود جایی که هم به راحتی می توان به آن دسترسی داشت و هم اینکه اثر مثبتی روی نمای آپارتمان دارد.