کندانسور یا در اصطلاح سیستم تقطیر کننده که برای تبدیل فاز سیالات از وضعیت گاز به وضعیت مایع توسط مطبوع کردن آن در پیشه های مختلف استفاده می شود. در حقیقت مسئولیت این سیستم گرفتن گرما از سیال گازی با دما زیاد از طریق سیالی دیگر همانند آب ، هوا یا هر مطبوع کننده دیگری است. به عنوان مثال شیوه کار این سیستم در یخچال خانگی به نحوی است که گرمای مبرد رایج در لوله های تعبیه شده در پشت یخچال را به شیوه هوا مطبوع گرفته تا آن را از گاز به مایع تبدیل کند در پیشه صنعتی هم از تقطیر کننده استفاده می شود.
گاهی اوقات در برخی از دستگاه های با حرارت پایین از آب نمک به عنوان تقطیر کاربرد دارد اما در بیشتر موارد هوا، آب یا مخلوطی از آن ها استفاده می شود در کل کندانسورها ۳ دسته هستند:
در چگالنده های هوایی از هوا برای عامل تقطیر استعمال می شود در صورتی در چگالنده های آبی از آب برای تقطیر استفاده می شود. در هر جفت از این دستگاه نام برده دفع گرما توسط مبرد باعث افزایش دمای عوامل تقطیر می شود. در چگالنده تبخیری از آب و هوا استفاده می کند اگرچه در هنگام چگالنده تبخیری دمای هوای موقتی کمی بالا می رود اما تقطیر مبرد بیشتر از تبخیر آب پراکنده شده بر روی کندانسور نشات می گیرد. و مسئولیت هوا فزونی شدت تبخیر با جلوگیری از بخار آب حاصل تغییر تبخیر می باشد.
معایب کندانسور
در این بخش می خواهیم معایب کندانسور را بررسی نماییم :
امکان یخ زدگی کولر در زمستان: هنگامی که کولر گازی در وضعیت زمستانه قرار می گیرد توسط قطعه ای با نام شیر برقی باعث شده تناوب کولر گازی وارونه شود و هوای گرم به درون مکان مورد نظر هوای سرد به بیرون منتقل شود در این صورت امکان یخ زدگی این سیستم خیلی زیاد است.
از دیگر معایب کندانسور خراب شدن شیر برقی: اگر این قطعه نتواند در تایم صحیح، تناوب را وارونه کند هوای سرد به بیرون منتقل می شود و چون هوای بیرون خیلی سرد است باعث یخ بستن کولر گازی می شود.
کمبود شارژ گاز: اگر کولر گازی به میزان لازم شارژ نداشته باشد باعث یخ بستن کندانسور و اینکه امکان یخ بستن لوله آن در فصل سرد خیلی زیاد است که با شارژ گاز آن می توان مانع از مشکل شد.
نصب کندانسور
کندانسور کولر گازی را بایستی در جایی نصب کرد که در دسترس گرد و غبار یا گرمای زیاد نباشد، یا در جایی که تردد زیاد است به هیچ عنوان نباید آن را نصب کرد. مکانی آزاد را در پیرامون آن در نظر بگیرید تا از کارایی درست سیستم مطمئن شوید. کف بتنی این سیستم را روی زمین قرار دهید و از تراز بودن آن مطمئن شوید. همین طور از روی زمین کمی بالاتر کندانسور را نصب کنید تا در فصل زمستان با آمدن برف مسئله ای پیش نیاید.
این سیستم را در مکان آزاد و روی پد قرار دهید و برای کاهش لرزش آن از پلاستیک استفاده کنید. بهتر است بدانید وجود آنتن های تلویزیون بر کارایی مناسب واحد داخلی کندانسور و کارایی مناسب این سیستم اثر نامطلوبی می گذارد پس بهتر است با این عوامل تولید کننده نویز حداقل ۳ متر فاصله داشته باشد.
در مرحله بعدی نصب کندانسور باید به اتصال سیم برق توجه کرد. در این بخش قبل از هر کاری باید رویه آن را بردارید و با توجه به جدول واحد سیم کشی سیم ها را در جای خود قرار دهید و از درست قرار دادن آن ها در جای مناسب مطمئن شوید. توجه کنید که نسخه مؤثر برای سیم کشی بسیار حائز اهمیت است، بعد از این که لوله ها و کابل ها بسته شدند رویه را مستقر کنید و لوله های کندانسور را به طور صحیح به لوله های وابسته به واحد متصل کنید. اکنون با توجه به نکات اساسی گفته شده در نصب بخش داخلی کولر گازی و همچنین مسائل مهمی که در ارتباط با نصب کندانسور به آن اشاره شد باید مبادرت به نصب و راه اندازی کولر گازی نمایید.
در آغاز با خروج کلاه ها از روزنه های دو و سه طرفه از درگاه سرویس، به دنبال یکی از لوله های پمپاژ رفته و آن را به پورت سرویس متصل کنید. تلمبه را روشن کنید تا به خلأ خالص 10 میلی جیوه برسد و در این هنگام دستگیره فشار کم را بسته و پمپاژ را خاموش کنید.