قبل راهاندازی و استفاده از چیلر آب خنک، لازم است مواردی نظیر فندانسیون نصب چیلر و برج خنک کن ، اجرای لولهکشی مدار اواپراتور چیلر و کندانسور چیلر، نصب پمپ اواپراتور چیلر و کندانسور، مدار اینترلاک، نصب تهویه و هواکش در محل راهاندازی چیلر تراکمی در موتور خانه، نقشه برق چیلر و… کنترل شوند که در زیر به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود.
فوندانسیون چیلر تراکمی آب خنک
- محل نصب و استقرار چیلرهای آب خنک به دلیل وجود تجهیزات و دستگاههای کنترل حساس الکتریکی و الکترونیکی میبایست در فضای بسته و موتورخانه پیشبینی شود؛ از نصب این دستگاهها در فضای باز جداً خودداری کنید. البته در صورت نصب چیلر در فضای باز به دلیل محدودیت فضایی، باید قبل از طراحی و ساخت چیلر در این زمینه با مهندسین ساخت مشورت نموده تا تمام پیشبینیهای لازم جهت نصب چیلر در فضای باز انجام پذیرد.
- چیلرهای آبی لازم است روی یک فونداسیون محکم و قابلاطمینان نصب شوند. تا حد امکان از نصب چیلر آبی در طبقات پایین یا زیرزمین و یا طبقات خودداری کنید اما درصورتیکه محل نصب چیلر طبقات پایین یا زیرزمین ساختمان باشد، باید فونداسیون بتنی باشد. بهطور معمول وزن فونداسیون را حداقل 5/2برابر وزن چیلر در نظر میگیرند (وزن چیلر در کاتالوگ شرکت سازنده آن موجود است). فونداسیون باید کاملاً تراز بوده و شاسی دستگاه به فونداسیون پیچ شود تا در هنگام زلزله دستگاه از جای خود حرکت نکند و آسیب نبیند.
- جهت راهاندازی چیلر تراکمی در طبقات بالایی، محلی که ارتعاشات به زمین منتقل نمیگردند لازم است بر روی بدنه چیلر، دستگاه لرزهگیر نصب شود. این مهم در ارتباط با چیلرهایی که سر و صدای زیادی را انتقال میدهند مثل چیلر رفتوبرگشتی از اهمیت بالایی برخوردار است . زیرا باید مباحث انتقال ارتعاشات هم در آنها مورد توجه قرار گیرد.
- اگر چیلر آبی در طبقات میانی راهاندازی و نصب شود، باید کف طبقات به میزان کافی مقاوم باشند تا بتوانند وزن اعمال شده را تحمل کنند. بدین منظور میتوان با افزودن سازه کمکی مانند تیرهای فولادی یا پایههای بتن مسلح جهت انتقال وزن دستگاه به نزدیک ترین ستون اصلی استفاده کرد. اگر دستگاه در محلی که ارتعاشات به زمین منتقل نمیشود باشد باید از دستگاه لرزهگیر استفاده شود. در نتیجه لازم است در زیر سوراخهای تعبیه شده توسط شرکت سازنده بر روی شاسی دستگاه، لرزهگیر نصب شود. در چیلرهایی که سر و صدای زیادی را به وجود میآورند مثل چیلر رفت و برگشتی مباحث انتقال ارتعاشات ایجاد شده اهمیت بسزایی دارد که باید به آن توجه شود.
- در ارتباط با تعمیرات و بازدید از چیلر آب خنک ، باید فضای لازم در اطراف محل نصب چیلر وجود داشته باشد، تابلو برق و کمپرسورها،اواپراتور و کندانسور بهراحتی قابل مشاهده و دسترسی باشند. محل استقرار چیلر در موتورخانه باید به نحوی انتخاب شود که فضای کافی جهت تعویض احتمالی لولههای اواپراتور و کندانسور وجود داشته باشد و حداقل به اندازه طول اواپراتور دریک سمت چیلر مانعی وجود نداشته باشد.
- زمانی که چیلر آب خنک نصب شود، محل نصب برج خنککننده معمولاً روی پشتبام ساختمان و به دور از خطوط فشار قوی برق در نظر گرفته میشود. اجرای فونداسیون و استقرار برج خنک کن باید مطابق با نقشه شرکت سازنده انجام گیرد. قبل از استقرار و مونتاژ برج خنککننده روی پشتبام، با مهندس سازه ساختمان در خصوص اجرای فونداسیون بتنی یا سازه فلزی جهت محل نصب دستگاه مشورت و تبادل نظر کنید.
- محل استقرار برج خنک کن باید طوری انتخاب شود که هوای خروجی آن در اثر وزش باد مجدداً به داخل دستگاه مکش نشود.
- برجهای خنک کن را در محلهایی نصب کنید که دور از دود خروجی بویلرها و گرد و غبار باشند.
- محل نصب برج خنک کن را بهگونهای انتخاب کنید که از خطوط انتقال برق فشار قوی دور باشند.
- در صورت قرار گرفتن چند دستگاه برج خنک کن در کنار یکدیگر، فضای کافی برای مکش بین آنها در نظر گرفته شود.( فاصله دو برج خنککننده باید بیش از نصف قطر برج خنککننده باشد.)
- حداقل ارتفاع نصب برج خنک کن از سطح پشتبام یا زمین باید به نحوی طراحی شود که برف و باران به داخل دستگاه وارد نشود. شرکتهای سازنده برج خنککننده حداقل ارتفاع نصب را 500 میلیمتر از کف زمین یا پشتبام توصیه میکنند. و از طرفی باید از ریزش برف و باران به داخل دستگاه پرهیز کرد.
- در صورت قرار گرفتن برج خنک کن در کنار دیوارهای بلند، حداقل فاصله از دیوار را در نظر بگیرید تا در کاربرد برج خنککننده اختلالی به وجود نیاید.
در ادامه مطلب راهاندازی و استفاده از چیلر آب خنک به موارد زیر دقت کنید.
بیشتر بخوانید: انواع کندانسور و برج خنک کن
لولهکشی چیلر
لولهکشی چیلرهای تراکمی باید بهصورت دقیق و اصولی اجرا شوند و مطابق با روشهای مهندسی شده انجام شود. در زیر به مهمترین نکات قابل توجه در زمینه اجرای لولهکشی چیلر پرداخته میشود:
- مدار اواپراتور و کندانسور چیلر باید طبق استانداردهای موجود لولهکشی شوند. چیلرها و تأسیسات مربوط به آنها دستگاههای گران قیمتی هستند. بنابراین لولهکشی آنها باید مطابق قوانین و دستورالعملهای شرکت سازنده صورت پذیرد. از این رو میبایست نقشه تأسیسات موتورخانه چیلر توسط مهندسین مشاور با تجربه تهیه گردیده و در اختیار پیمانکار موتورخانه قرار گیرد. با توجه به اینکه بیشتر مشکلات در زمان راهاندازی و بهرهبرداری از چیلرهای تراکمی به دلیل اجرا و طراحی نادرست لولهکشی پدید میآید، لذا طراحی و اجرای دقیق لولهکشی این دستگاهها مطابق با دستورالعمل شرکت سازنده امری بسیار مهم میباشد و پیمانکار و دیگر افراد هرگز نباید بدون نقشه تایید شده توسط مهندس مشاور پروژه، لولهکشی تأسیسات موتورخانه را انجام نمایند.
- پمپهای اواپراتور چیلر و کندانسور نیز باید طبق استانداردهای مرسوم نصب شوند، زیرا نصب این دستگاه نقش بسزایی را در افزایش راندمان چیلر دارد. در لولهکشی پمپها در بخش مکش و رانش پمپ باید بهگونهای باشد که فلنچ های پمپ تحت تأثیر نیروی گشتاور حاصل از وزن لولهها نباشند. چیلر باید در موتورخانهای که دارای هواکش و سیستم تهویه است نصب شده باشد. نقشه برق دستگاه باید از شرکت سازنده تحویل گرفته شود. موتورخانه باید از سیستم روشنایی مناسب برخوردار باشد. ولتاژ برق ورودی به موتورخانه چیلر و همچنین اندازهی کابل تغذیه چیلر باید مناسب باشد.
- برای انجام لولهکشی رانش و مکش پمپها، لولهها باید طوری نصب شوند که فلنجهای پمپ تأثیری از نیروی گشتاور حاصل از وزن لولهها با تنش حرارتی نگیرند. در اتصال لولههای مکش و رانش پمپها حتماً باید از لرزهگیر و اتصالات انبساطی انجام شود. فلجها باید تراز و در یک جهت نصب شوند.
- اگر چند پمپ موازی در یک سیستم نصب شود باید شیر یکطرفه در لوله رانش برای هر پمپ نصب شود.
- لولهکشی مدار اواپراتور چیلر از اهمیت بسیاری در کارکرد آن برخوردار است و درصورتیکه پمپ اواپراتور در فاصله بین کلکتور برگشت آب از ساختمان و اواپراتور دستگاه قرار گیرد، از ورود ذرات و رسوبات موجود در شبکه لولهکشی به اواپراتور جلوگیری میشود.
- مداراهای اواپراتور و کندانسور چیلرهای تراکمی نیز باید مطابق استاندارد و مقررات تأسیسات لولهکشی شوند و به همین دلیل رعایت دستورالعملهای شرکت سازنده دستگاه در کارکرد چیلر بسیار مهم خواهد بود. در صورت نیاز، اتصال لولههای رفتوبرگشت به چیلر باید همراه با لرزهگیر انجام شود. پس از اتمام لولهکشی موتورخانه لازم است برای مشاهدهی دمای آب ورودی و خروجی اواپراتور و برج خنک کن دماسنج مناسبی تهیه و در مکان و ارتفاع مناسب نصب شود.
- مدار آب بین کندانسور و برج خنک کن باید مطابق استانداردها لولهکشی شود و تمامی اتصالات دندهای و جوشی استفاده شده در لولهکشی باید از نوع مرغوب انتخاب و استفاده شود.
- در برجهای خنک کن لولهکشی بهصورت موازی در کنار هم قرار میگیرد که شامل چند ورودی است و این لولهکشی باید به صورتی انجام پذیرد که آب ورودی بهطور مساوی و متعادل وارد هریک از برجها شود و در حالت نیاز برای کنترل دبی، شیرفلکهای در مسیر آب ورودی نصب شود تا قادر بود جریان آب به برجها را کنترل و تنظیم نمود.