به دلیل اهمیت موضوع صرفه جویی در مصرف انرژی، سیستم های تهویه مطبوع هوشمند از نیازهای مهم در ساختمان های مدرن محسوب می شوند. کارکرد سیستم تهویه هوشمند را می توان به زبان ساده به سرد و گرم کردن محل مورد استفاده در زمان مورد نیاز تعریف نمود.
این سیستم ها دارای مزایای بسیاری هستند که ممکن است افراد اطلاعات کافی در این زمینه نداشته باشند. در این مقاله، به موضوع سیستم هوشمند و مزایای آن پرداخته شده است.
منظور از هوشمند سازی ساختمان ها ایجاد فضایی می باشد که نیاز به کنترل سرمایش و گرمایش ندارد و یا به عبارتی شخصی در مکان های اداری و ساختمانهای مسکونی نباشد، تا سیستم بتواند در حالت خودکار قرار داده شود و از اتلاف انرژی مصرفی در محل کار و منزل جلوگیری کند.
سیستم هوشمند کنترل دستگاه های تهویه مطبوع از مولفه های کاربردی و پر اهمیت در هوشمند سازی ساختمان ها می باشد. وظیفه دستگاه های تهویه مطبوع در انواع ساختمان ها، تامین سرمایش و گرمایش فضای داخلی آن است اما، برخی از دستگاه های تهویه مطبوع به دلیل فرستادن هوا به سایر بخش های ساختمان و یا قدیمی بودن منجر به هدر رفت انرژی می گردند.
سیستم های هوشمند کنترل دستگاه های تهویه مطبوع، ترکیبی از نرم افزار و سخت افزار می باشند که می توانند با استفاده از استراتژی خاصی به استفاده بهینه از انرژی و کاهش اتلاف آن منجر شوند.
سیستم تهویه مطبوع هوشمند با دریافت اطلاعات سنسورها و همچنین، استراتژیهای کنترل کننده فعالیت می کند. از مهم ترین اجزای این سیستم، سنسورها می باشند. سنسورها اطلاعات آب و هوایی و رطوبت دما را جمعآوری نموده و کنترل میکنند.
برخی از سنسور های دستگاه های تهویه مطبوع هوشمند شامل سنسور دما و رطوبت، سنسور روشنایی و حرکت می شوند. این اطلاعات و استراتژی ها عملکرد و تجهیزات داخلی سیستم های تهویه مجموعه را تنظیم می نمایند.
سیستم های گرمایش هوشمند دارای سنسور هایی هستند که به بررسی متغیرهایی که دما را تحت تأثیر قرار میدهند، میپردازند و بر این اساس دمای محیط را تنظیم می نمایند، مثلاً سنسور ها می توانند گرما را از تابش نور خورشید به اتاق و یا از طریق پخت و پز تشخیص دهند.
برای استفاده از این سیستم گرمایش هوشمند تنها نیاز است دمای لازم را بر سیستم تنظیم کرد. در این صورت، نیازی به وارد کردن تنظیمات دستی برای تهویه مطبوع نیست.
در سیستم سرمایش هوشمند، خنک شدن ساختمان به وسیله حرکت نامحسوس هوا صورت می گیرد. استفاده از سیستم سرمایش هوشمند علاوه امکان کنترل دستی و برنامهریزی شده در دمای محیط و ارائه گزارش را به شما می دهد.
در دماهای مختلف ساختمان می باشد و زمانی که پنجره ها باز مانده باشد، با اعلام هشدار افراد ساکن در ساختمان را مطلع می نماید. در صورت عدم توجه به هشدار، سیستم به صورت خودکار اقدام به قطع سیستم تهویه می کند.
کنترل اتوماتیک و سیستم تهویه هوای شبانه روزی در فصل های سال، باعث کاهش مصرف انرژی به مقدار قابل توجهی می شود. همچنین، سیستم هوشمند کنترل دستگاه های تهویه مطبوع نیاز به تاسیسات کار ساختمان برای نظارت و سرکشی سیستم های تهویه هوا به صورت دائمی ندارد. از دیگر مزایای سیستم های هوشمند کنترل دستگاه های تهویه مطبوع می توان به موارد زیر اشاره نمود:
در سیستم های تهویه مطبوع هوشمند، سه سنسور مهم وجود دارد که در ادامه به معرفی هر یک از آنها می پردازیم:
سیستم های تهویه هوشمند این قابلیت را دارند که از راه دور کنترل شوند. استفاده از این سیستم های هوشمند این امکان را به کاربر می دهد که به وسیله ی تلفن همراه خود، قبل از ورود به ساختمان دمای آن را تنظیم نماید تا در زمان ورود به ساختمان با گرما و سرمای آزاردهنده ای مواجه نشود.
سیستم های تهویه مطبوع هوشمند با سیستم های تهویه مطبوع سنتی به سادگی تطبیق پیدا میکند و نیازی به صرف هزینه های گزاف برای تعویض و تعمیرات اساسی در سیستم تهویه ساختمان نمی باشد.
در طراحی و راه اندازی سیستم تهویه مطبوع هوشمند، فاکتورهایی مانند نوع کاربری ساختمان و شرایط آب و هوایی مورد توجه می باشد و این کار باید به وسیلهی متخصصان مجرب انجام پذیرد.