داکت اسپلیت یکی از پرطرفدار ترین سیستم های تهویه مطبوع ساختمان می باشد و می تواند عملکرد دوگانه در تابستان و زمستان داشته باشد. برای انتخاب درست داکت اسپلیت که متناسب با نیاز و فضای ساختمان باشد و از نظر مالی با بودجه اختصاص داده شده تناسب داشته باشد، باید اطلاعات کافی در اختیار داشته باشیم و در صورت نداشتن آگاهی کافی ممکن است دستگاهی خریداری شود که هیچ یکی از نیاز های ما را برطرف نکند و باعث مشکلات بیشتر شود. در این مقاله راهنمای های لازم خرید داکت اسپلیت ارائه شده است.
داکت اسپلیت امروزه یکی از رایج ترین سیستم های تهویه مطبوع در آپارتمان ها می باشد. داکت اسپلیت ها یا اسپلیت های کانالی در فصول گرم، هوای خنک و در فصول سرد، هوای گرم را به وسیله کانال های اجرا شده در سقف کاذب به اتاق ها منتقل می کنند تا دمای محیط را به دمای تنظیم شده توسط ترموستات برسانند.
داکت اسپلیت ها از دو بخش تشکیل شده اند؛ قسمت داخلی که به آن هواساز میگویند و قسمت خارجی که با آن کندانسور می گویند و این دو قسمت به وسیله دو لوله مسی به یکدیگر وصل شده اند. داکت اسپلیت ها به وسیله سیکل تبرید تراکمی، سرمایش ایجاد می کنند و معمولاً به کمک کویل های گرمایشی و آب گرم تولید شده توسط موتورخانه مرکزی یا پکیج، گرمایش ایجاد می کنند. داکت اسپلیت ها مشابه اسپلیت ها یا کولرهای گازی در سرمایش عمل می کنند اما در هنگام گرمایش با توجه به توضیحاتی که داده شد، متفاوت می باشند.
در ظرفیت های کمتر از سه تن تبرید داکت اسپلیت ها به صورت تک فاز می باشد و در ظرفیت های بالاتر از 3 تن تبرید داکت اسپلیت ها معمولاً به صورت سه فاز می باشند. همچنین بهتر است در واحد هایی با متراژ بالا از 2 یا چند داکت اسپلیت استفاده شود.
کمپرسور در سیکل تبرید تراکمی مهمترین جز می باشد و در سیستم داکت اسپیلت حکم قلب را دارد. کمپرسورها به دو صورت معمولی یا اینورتر می باشند. کمپرسورهای اینورتر تکنولوژی جدیدتری نسبت به کمپرسور های معمولی دارند. تکنولوژی اینورتر می تواند میزان مصرف برق را تا ۶۰ درصد نیز کاهش دهد.
مبرد های استفاده شده در داکت اسپلیت معمولاً R22 یا R410a می باشند. R410a نسبت به R22 رقیق تر است و به همین دلیل کمپرسورهای داکت اسپلیت هایی که با مبرد R410a کار می کنند کم مصرف تر می باشند، زیرا برای تراکم به توان کمتری نیاز دارند اما این داکت اسپلیت ها برای مناطقی با دمای محیط بالاتر از ۴۶ درجه سانتیگراد مناسب نیستند.
داکت اسپیلت ها ظرفیت های برودتی متفاوتی دارند و بر اساس این ظرفیتها قیمت دستگاه مشخص می گردد. برندهای مختلفی در جهان در زمینه طراحی و ساخت داکت اسپیلت وجود دارند. علاوه بر آن شرکت های داخلی نیز به ساخت داکت اسپیلت اقدام کردند و داکت اسپلیت هایی با کیفیت و مقرون به صرفه تولید نموده اند. برای تشخیص بهترین برند و دستگاه داکت اسپیلت باید کاتالوگ های فنی که توسط سازندگان ارائه میشود بررسی گردد و مزایا و معایب هر کدام از دستگاه ها با یکدیگر مقایسه شود.
برای تعیین ظرفیت برودت باید نقشه های معماری ساختمان در اختیار کارشناسان فنی شرکت تهویه نوین ایرانیان قرار بگیرد و پس از تعیین ظرفیت میتوان قیمت دقیق داکت اسپیلت را مشخص نمود.