تعمیر و نگهداری به موقع و درست چیلر باعث افزایش عمر تاسیسات و بهره وری انرژی میشود. بخش زیادی از سرمایه گذاری پروژه ها مربوط به چیلر ها می باشد و از مهم ترین عوامل در راستای هزینه عملیاتی در تاسیسات سازمانی و تجاری می باشند. چیلرها بخش زیادی از انرژی را مصرف می نمایند و تعمیر و نگهداری از آنها به دلیل اطمینان حاصل نمودن از کاربرد درست و افزایش بهره وری دستگاه امری ضروری است.
در برخی از سازمان ها روش های تعمیر و نگهداری قدیمی که شامل آنالیز ارتعاش، ترموگرافی مادون قرمز و آزمایش بار روتور میباشد استفاده میکنند. یک برنامه نگهداری پیشگیرانه می تواند تضمینی برای افزایش عملکرد و کارایی چیلر باشد. راندمان چیلر ها به دلیل پیشرفت کنترلر ها و تجهیزات جدید به صورت مداوم افزایش پیدا می کند و در نتیجه تعمیر و نگهداری منظم آنها بسیار اهمیت دارد.
در زمان طراحی یک برنامه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه باید تمامی جنبه ها را مورد توجه قرار دهند. برای افزایش راندمان و کارایی چیلر ها می توان موارد زیر را انجام داد.
هوا و رطوبت غیر متراکم در کندانسور حبس می شود. در حالت کلی باعث افزایش فشار متراکم و افزایش قدرت کمپرسور و همچنین کاهش راندمان و ظرفیت سیستم سرمایشی می گردد. چیلرهای دارای فشار پایین از واحدهای تصفیه و راندمان بالا برخوردار هستند که با حذف رطوبت غیر متراکم و هوا باعث حفظ فشار مناسب کندانسور و همچنین افزایش راندمان عملکرد دستگاه می شوند.
رطوبت در دستگاه چیلر باعث تولید انواع اسیدها می گردد اسید ها از عوامل مهم برای زنگ زدن سیم پیچ های موتور و یاتاقان و همچنین تولید پوسیدگی در داخل پوسته می باشد. ذرات پوسیده درون لوله های مبدل حرارتی میزان اثربخشی انتقال حرارت و بازده کل دستگاه را کاهش می دهد.
یک راه مناسب برای بررسی نشتی چیلر با فشار پایین، بررسی و نظارت بر زمان اجرای واحد تصفیه و مقدار رطوبت جمع شده میباشد. اگر هر یک از این مقادیر زیاد باشد به دلیل نشتی داشتن دستگاه است. از دیگر نشانه های نشتی هوای دستگاه میتوان به افزایش فشار اصلی و دمای تراکم اشاره کرد.
نشتی در دستگاه چیلر باعث کاهش بار مبرد و ایجاد مشکلات عملیاتی نظیر کاهش فشار هوای اواپراتور می گردد که این عوامل می توانند ظرفیت سیستم سرمایش را دچار کاهش نمایند. در چیلرهای فشار بالا متخصصین و تکنسین ها می بایست میزان بار مبرد و فشار اواپراتور را برای تشخیص نشتی دستگاه بررسی نمایند.
از دیگر عوامل بازدارنده برای افزایش عملکرد مناسب دستگاه چیلر، بازه انتقال حرارت می باشد. عملکرد و راندمان دستگاه چیلر به طور مستقیم به توانایی انتقال حرارت دستگاه که با میزان تمیزی لوله های اواپراتور و لولههای کندانسور رابطه مستقیمی دارد، در ارتباط است. چیلر های بزرگ دارای مجموعه ای از لوله ها و مبدل های حرارتی می باشند. بنابراین تمیز نگه داشتن این لوله ها و سطوح آنها تاثیر زیادی در راندمان دستگاه دارد. راندمان چیلر زمانی که لوله ها کثیف هستند و زمانی که گل و لای، لجن، آلاینده و جلبک در آب در سطوح انتقال حرارت وجود داشته باشد کاهش پیدا میکند.
میزان رطوبت پذیری به نوع سیستم باز یا بسته و همچنین کیفیت آب، درجه حرارت و پاکیزگی آن بستگی دارد. تولید کنندگان دستگاه چیلر توصیه میکنند که در سیستمهای نوع باز لوله های کندانسور هر ساله و در سیستمهای بستن لوله های اواپراتور هر سه سال یک بار تمیز شوند. اگر اواپراتور بخشی از یک سیستم باز باشد کنترل و تمیزکاری دورهای توصیه می گردد.
آنالیز شیمیایی روغن و مبرد به صورت سالانه میتواند در تشخیص مشکلات چیلر کمک نماید. آزمایش آنالیز شیمیایی اسپکترومتر می تواند برای تعیین رطوبت اسیدها و فلزات که باعث کاهش عملکرد و بهره وری می شود، استفاده شود. بسیاری از تولید کنندگان به صورت سالانه آنالیز روغن و مبرد را انجام داده که توسط یک آزمایشگاه معتبر باید آنالیز انجام شود. بازرسان باید زمانی که چیلر کار می کند نمونه روغن را بگیرند. نتایج آنالیز روغن می تواند منجر به تغییر نوع روغن می شود. تکنسین ها و بازرسان می بایست فیلترهای روغن را برای افت فشار بازبینی نمایید و علاوه بر آن در صورت تغییر روغن و یا افت فشار زیاد در صدد تعویض فیلتر ها بر آیند.
آنالیز روغن می تواند باعث شناسایی مشکلات دستگاه چیلر شود مثلاً مقدار زیاد رطوبت در روغن نشاندهنده ی مشکلات دربخش تصفیه است و همچنین تغییرات در شخصه های روغن به دلیل سایش زیاد کمپرسور است.
از آزمایش مبرد برای پیدا کردن آلاینده ها که منجر به تولید مشکلاتی در عملکرد و راندمان مبرد میشود استفاده میکنند. یک عامل اصلی آلودگی در مبرد ها وجود روغن است شرکتهای تولیدی چیلر اعلام می کنند به ازای هر 1 درصد روغن در مبرد 2 درصد از راندمان چیلر کم می شود بر این اساس آلودگی مبرد میتواند باعث کاهش ۲۰ درصدی راندمان دستگاه شود.
اپراتورهای مسئول چیلر می بایست گزارش دقیقی از عملکرد دستگاه به صورت روزانه ارائه کنند و این عملکرد را با داده های طراحی مقایسه نموده تا مشکلات و یا تنظیمات عملکرد دستگاه به صورت روزانه ارائه کنند و این عملکرد را با دادههای طراحی مقایسه نموده تا مشکلات و یا تنظیمات نادرست شناسایی شود. این عملیات به اپراتور اجازه می دهد تا تاریخچه ای از شرایط عملکردی چیلر آرشیو نمایند. انالیز و بررسی این اطلاعات به تعیین روند و پیشبینی مشکلات احتمالی دستگاه کمک می کند.
شرکت های تولیدی چیلر اطلاعات مناسبی که مرتبط با تجهیزات می باشد را در هندبوک های موجود در کاتالوگ های چیلر ها قید نموده اند. اپراتورهای مسئول چیلر باید داده ها را به صورت روزانه بررسی نمایند. چیلر های امروزی از طریق کنترلرهای ریز پردازنده کنترل می گردند. بنابراین می توان این فرایند ها را با استفاده از سیستم های اتوماسیون ساختمان کنترل نمود.
دستگاه چیلر ها از آب برای انتقال حرارت استفاده می کنند به همین دلیل باید از آب تصفیه شده استفاده کرد که از زنگ زدگی جلوگیری شود. از روش شیمیایی برای شستشوی سیستم های نوع بسته که سیستم آب سرد به عبارت موتور چیلر اتصال پیدا می کند استفاده می شود. انواع سیستم های نوع باز برای سیستم های آب سرد که به کندانسور چیلر متصل هستند استفاده می شود. سیستم های کنترل که به منابعی مانند برج های خنک کننده متصل می باشند نیازمند تصفیه آب شیمیایی به صورت مداوم می باشند.
برای تعمیر و نگهداری سیستم های تاسیسات آب باید از کارشناسان متخصص که با مواد شیمیایی آشنا می باشند کمک دریافت کرد. اگر مواد شیمیایی مناسب برای سیستم های آب کندانسور و اواپراتور استفاده شود حجم و میزان آب اهمیتی ندارد. بازرسان و متخصصین باید هر سه ماه یکبار میزان کیفیت آب را مورد آزمایش قرار داده و در صورت نیاز برنامه تصفیه آب را اصلاح نمایند که این کار به تمیز شدن لوله های چیلر نیز یاری می رساند.