چیلر تراکمی (Compression Chiller) یک سیستم خنک کننده هوای محیط صنعتی یا تجاری است که از تراکم بخار برای تولید آب سرد استفاده میکندکه، از آن برای ختک کردن هوا در کارخانه جات، ساختمان ها و محیط های مختلف استفاده میشود.
یکی از مهم ترین سیستم های تولید بار سرمایشی و برودت در ساختمان ها و کارخانجات چیلر ها می باشند. به عبارتی، دستگاه چیلر دستگاه تولید آب سرد می باشد که این آب سرد تولیدی از طریق فن کویل و هواسازها باعث می شود اجزای داخلی ساختمان ها و همچنین خنک کاری تجهیزات و فرایندهای صنعتی می شود. چیلر ها به دو دسته اصلی چیلر های تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم می شود.
چیلر های جذبی، یکی از از رایج ترین سیستم های تولید سرمایش بخش تهویه مطبوع می باشد که مطابق با سیکل تبرید جذبی عمل می نماید.
چیلر های تراکمی تبرید بخار که با نام چیلر تراکمی نیز شناخته می شوند بر اساس سیکل تبرید تراکمی بخار که همان سیکل کارنو می باشد طراحی شده اند.
چیلرهای تراکمی در چهار بخش اصلی در چرخه تبرید تراکمی به وجود آمدند که این چهار جزء اصلی عبارتند از کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط. چیلر های تراکمی وسیله ای برای سرد کردن آب می باشد که از این آب سرد برای خنک کردن ماشین آلات صنعتی و فضای داخلی ساختان های مختلف استفاده می شود. البته برای تولید سرمایش، نیاز به دستگاه هایی مانند فن کویل و هواساز می باشد.
چیلر های تراکمی برای عملکرد نیاز به کمپرسور دارندکه انرژی مورد نیاز برای کمپرسور برق می باشد از این رو به چیلر های تراکمی، چیلر برقی نیز می گویند.
چیلر های تراکمی را بر اساس نوع کندانسور آنها می توان به دو دسته هوا خنک، آب خنک تقسیم بندی کرد. چیلرهای آب خنک، در مقایسه با چیلر های هوا خنک راندمان و بازدهی بالاتری دارند همچنین در بحث مسائل زیست محیطی از جایگاه بالاتری برخوردار است.
چیلرهای تراکمی را بر اساس نوع کمپرسور آنها می توان به چهار نوع چیلر رفت و برگشتی ، چیلر سانتریفیوژ ، چیلر اسکرو و همچنین اسکرال تقسیم بندی نمود .
چیلر های تراکمی رفت و برگشتی از انواع چیلر های موجود در بازار باشند که ساختاری ساده تر نسبت به چیلر های جذبی دارند. دلیل نام گذاری آنها به دلیل نوع کمپرسور موجود در این نوع چیلر می باشد.
در ساختار کمپرسور یک چیلر رفت و برگشتی سیلندر و پیستون قرار دارد. این نوع چیلر در بخش صنعت کاربرد بسیاری دارد. چیلرهای تراکمی رفت و برگشتی یکی از راه های مورد استفاده برای تولید آب خنک در صنایع مختلف می باشند.
در چیلر های رفت و برگشتی مبرد داخل کمپرسور به وسیله سیستم سیلندر و پیستون متراکم می گردد. سپس بخار اشباع به کندانسور ورود پیدا می کند. این نوع کمپرسور رفت و برگشتی (ضربه ای) در اکثر اوقات در سیستم های تهویه مطبوع ارزان قیمت استفاده می شود.
چیلرهای تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی از تجهیزات بسیار قدرتمند همراه با راندمان بالا برای خنک سازی آب می باشند.
از مزایای مهم در استفاده از کمپرسورهای رفت و برگشتی انعطاف پذیری بالا در زمان نصب، اطمینان پذیری بالا، قابلیت تعمیرپذیری بالا و همچنین پشتیبانی از برنامه های کاربردی گسترده می باشد.
از مهم ترین کاربردهای این نوع می توان به کاربرد در نیروگاه ها ، فرآیندهای تولید و ذخیره سازی در صنعت و همچنین تاسیسات مرتبط با تهویه مطبوع اشاره کرد.
چیلرهای تراکمی اسکرو چیلر هایی هستند که در ساختار آنها از کمپرسور اسکرو استفاده شده است. در کمپرسور اسکرو فرآیند تراکم توسط روتور انجام می شود.
این نوع از چیلرهای تراکمی، در مقایسه با دیگر چیلر ها مزیت های بیشتری دارند که از مهم ترین آنها می توان به قرارگیری تحت بار تدریجی مناسب با مقدار سرمایش اشاره نمود که این مزیت به بهینه سازی مصرف انرژی الکتریکی چیلر کمک می نماید و همچنین استهلاک دستگاه را کاهش می دهد اما چیلرهای تراکمی اسکرو در مقایسه با سایر چیلرهای تراکمی از قیمت بالاتری برخوردار می باشند.
این نوع از فیلتر ها، در ظرفیت های برودتی ۲۵ تا ۴۵۰ تن تبرید طراحی و روانه بازار میشود . اما در صورت نیاز به ظرفیتهای بیشتر چیلرهای اسکرو را می توان تا ظرفیت ۸۰۰ تن تبریک نیز طراحی و تولید کرد.
در کمپرسور اسکرو دو محور مارپیچی شکل وجود دارد که بر روی محوری ثابت قرار دارند . چرخش روتور ها موجب می گردد که گاز با کاهش حجم مابین دو روتور متراکم گردد.
کمپرسورهای های اسکرو، به شکل کمپرسورهای آب بندی شده ی نیمه بسته موجود می باشند که بر اساس استانداردهای جهانی و در محدوده ولتاژ ۴۰ تا ۱۰۰۰ اسب بخار فعالیت می کنند. در بعضی از موارد می توان از کمپرسور اسکرو تک مارپیچ نیز استفاده نمود.
کمپرسورهای اسکرال که با نام کمپرسور حلزونی نیز شناخته می شوند، معمولاً در چیلرهای با ظرفیت های کم یا متوسط در پروژه های مربوط به تهویه مطبوع به کار می روند و دارای تکنولوژی جدیدتری نسبت به سایر کمپرسور ها است.
در چیلر تراکمی اسکرال از کمپرسور گاز مبرد، می بایست مسیر حلزونی و در دو مسیر مختلف اما در یک مرکز را طی نماید که یکی از این مسیر های حلزونی ثابت است و مسیر دیگر متحرک می باشد. گاز بین دو مارپیچ و یا مسیر حلزونی به دلیل چرخش مارپیچ دوار متراکم شده و از مسیر حلزونی ثابت خارج میکرد.
چیلرهای سانتریفیوژی معمولا دارای ظرفیتهای تبرید بالا می باشند و به دلیل استفاده از کمپرسورهای سانتریفیوژی این نوع از چیلرها را چیلر سانتریفیوژی می نامند.
کمپرسور جریان شعاعی یا سانتریفیوژی، از کمپرسورهای دینامیکی می باشد گاز وارد مرکز پروانه دوار می گردد و به کمک نیروی گریز از مرکز کمپرسور به سمت دیواره های بیرونی آن پرتاب میشود. قبل از ورود هوا به پروانه دوار بعدی کمپرسور گاز از از یک پخش کننده و یک محفظه حلزونی عبور کرده تا انرژی جنبشی به فشار استاتیکی تبدیل گردد. چیلرهای سانتریفیوژ نسبت به دیگر چیلرهای تراکمی مصرف برق و آب کمتری دارند.
چیلرهای تراکمی از چهار بخش اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط تشکیل شده است. عملکرد این دستگاه به این صورت است که سیال مبرد که در فاز گازی شکل و به صورت بخار داغ وجود دارد، وارد کمپرسور می شود و در فشار بالا متراکم می گردد. در این حالت دمای مبرد افزایش پیدا می نماید سپس بخار داغ وارد کندانسور شده و در فشار ثابت خنک می شود و تبدیل به مایع اشباع یا مادون سرد می گردد.
مایع مبرد که از فرایند چگالش به وجود آمده است، پس از عبور از شیر انبساط، دچار افت فشار زیادی می شود که این عمل موجب می گردد بخشی از مایع مبرد تبخیر شود. در نتیجه دمای آن کاهش پیدا می کند. به دلیل اختلاف دمای ایجاد شده ما بین مخلوط مایع و بخار مبرد و محیط اطراف که شامل آب یا هوا در اواپراتور می باشد، سرمایش ایجاد می شود.
سیال دوفازی که در فشار ثابت به اواپراتور وارد می شود به صورت کامل با جذب گرما تبخیر شده و به بخار داغ تبدیل میگردد. در انتها جریان بخار خروجی از اواپراتور وارد کمپرسور شده تا سیکل تبرید تراکمی دو بخار به صورت مجدد انجام گیرد.
همانطور که در بخش قبل ذکر شد، چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کندانسور به کار گرفته شده در آن ها به چیلرهای آب خنک و چیلرهای هوا خنک تقسیم می شوند.
چیلرهای تراکمی آب خنک که با نام چیلرهای تراکمی آبی نیز شناخته می شوند، دارای کندانسور آبی که نوعی مبدل حرارتی پوسته و لوله می باشد که توسط آب سرد و تولید شده به وسیله برج خنک کننده و جریان آن گرمای مورد نیاز را از بخار مبرد دفع می نماید. آب سرد با دمای مناسب که بر اساس استاندارد AHRI ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد از برج خنک کننده وارد کندانسور آبی می شود و درون لوله های مبدل حرارتی جریان پیدا می کند. از طرف دیگر مبرد خروجی که به صورت بخار داغ وجود دارد، از کمپرسور وارد پوسته کندانسور شده و در اثر ایجاد انتقال حرارت بین مبرد داغ و آب سرد موجود در لوله ها دمای مبرد کاهش پیدا میکند و دچار چگالش می شود و تبدیل به مایع اشباع یا مادون سرد می گردد.
چیلر تراکمی آب خنک از تجهیزات مختلفی تشکیل شده است:
همچنین برج خنک کننده چیلر تراکمی آب خنک از اجزای زیر تشکیل شده است :
در اکثر مواقع، چیلرهای تراکمی آب خنک از قیمت اولیه پایینی برخوردار می باشند. اما در چیلرهای تراکمی آب خنک هزینه های عملیاتی بیشتر است. چرا که نیاز به نصب برج خنک کننده در این سیستم وجود دارد. در زمان استفاده از برج خنک کننده ممکن است هزینه های اضافه ای که ناشی از نظارت بر میزان کیفیت آب، تصفیه آب و عملکرد فن و پمپ می باشد، حاصل شود.
در چیلرهای تراکمی آب خنک، به سیستم این اجازه داده می شود که سیستم تبرید همراه با فشار پایین تری عمل کند. سیستمهای چیلر تراکمی آب خنک، موجب می گردد که از راندمان و هزینه کمتری در مقایسه با چیلرهای هوا خنک بهره مند باشند. پارامتر هایی مانند هزینه آب رتبه بندی راندمان و همچنین هزینه های انرژی الکتریکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت یک چیلر می باشد.
علاوه بر موارد فوق، کیفیت تجهیزات و متریال به کار گرفته شده در ساخت چیلر تراکمی آب خنک و همچنین ظرفیت تبرید آن بر میزان قیمت چیلر تراکمی آب خنک تأثیرگذار است.
چیلرهای تراکمی آب خنک که ظرفیت تبرید آنها بالای ۱۰۰ تن می باشد، بسیار کاربردی هستند و برای تمامی مکان های صنعتی قابلیت استفاده را دارند. چیلر هایی که ظرفیت تبرید آنها از ۵۰ تن کمتر است، تنها برای واحدهای مسکونی، تجاری و تفریحی واقع در شهرها قابل استفاده است.
برای آگاهی از قیمت های چیلرهای تراکمی آب خنک، با بخش فروش شرکت تهویه نوین ایرانیان تماس حاصل فرمایید.
چیلر های تراکمی هوا خنک که با نام چیلر های هوایی نیز شناخته می شوند، از انواع چیلرهای تراکمی باشند که بر اساس سیکل تبرید تراکمی بخار عمل می نمایند. فرایند دفع حرارت داخل کندانسور در این نوع از چیلر ها به وسیله هوای محیط انجام می پذیرد. استفاده از این نوع چیلر ها در اقلیم هایی که میزان منابع آبی با کمبود مواجه می باشند، بسیار کاربردی است. تنها تفاوت این نوع چیلرها با نوع آب خنک در این است که نوع کندانسور آنها متفاوت می باشد. در چیلرهای تراکمی هوایی از کندانسور هوایی استفاده شده است و در چیلرهای تراکمی، کندانسوز آبی است و از آب برای خنک سازی استفاده می گردد.
چیلر های تراکمی هواخنک در ظرفیت های 2 تا 500تن تبرید برای کاربرد های مختلف همچون تولید بار برودتی و حرارتی مورد نیاز در کاربرد های صنعتی، ساختمان های مسکونی، آپارتمان ها و… تولید و به فروش می رسند. چیلر های هواحنک بر اساس برند دستگاه و ظرفیت آن دارای قیمت های مختلفی می باشند.
چیلر های جذبی و تراکمی دارای تفاوت هایی می باشند که در زیر به مقایسه آنها پرداخته شده است.
استفاده از چیلر تراکمی دارای مزایایی می باشد که در ادامه به برخی از آنها پرداخته شده است :
علاوه بر مزایای ذکر شده در فوق استفاده از جمله تراکمی دارای معایب می باشد که در ادامه بخشی از آنها گردآوری شده است.
قیمت چیلر تراکمی، همانند دیگر و سایر و کالاها به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. اما در حالت کلی میتوان پارامترهای تاثیرگذار در قیمت چیلر تراکمی را هزینه تولید چیلر متناسب با ظرفیت سرمایشی آن و همچنین مواد و متریال مورد استفاده و برند آنها را نام برد. علاوه بر موارد ذکر شده، نوسانات بازار ارز نیز از عوامل موثر بر قیمت چیلر تراکمی باشند.
از این رو برای اطلاع از قیمت های به روز شده و همچنین آشنایی با مشخصات چیلر های تراکمی با بخش فروش شرکت تماس حاصل فرمایید.
شرکت تهویه نوین یکی از شرکت های پیشرو در صنعت تاسیسات و تهویه مطبوع کشور با بیشترین رضایت مشتری و همچنین سابقه ی صادرات تولیدات خود همچون چیلرهای تراکمی به کشورهای دیگر را داشته است. هدف شرکت تهویه نوین، عرضه و تولید محصولات با کیفیت و قیمت مناسب می باشد.
در صورت نیاز برای مشاوره در امر خرید چیلر تراکمی و راه اندازی سیستم چیلر تراکمی می توانید با مهندسین مجرب شرکت در تماس باشید.
در هنگام خرید چیلر تراکمی باید به نکات زیادی توجه نمود که این نکات به شرح زیر می باشد.
پارامترهای مهم در خرید چیلر تراکمی که به آن اشاره شد جهت محاسبه دقیق ظرفیت چیلر تراکمی و مقدار بار برودتی مورد نیاز نقشه ساختمان مورد نظر را برای مهندسین شرکت تهویه نوین ارسال نموده تا به صورت دقیق بهترین نوع چیلر تراکمی به شما معرفی گردد همچنین تمامی محصولات شرکت تهویه نوین، شامل گارانتی می باشند و در صورت بروز هرگونه مشکل و خرابی می توانید از گارانتی آن استفاده نمایید.