یکی از مهم ترین سیستم هایی که در تهویه مطبوع و سیکل های انتقال حرارت مورد استفاده قرار می گیرد، چیلر است. در تمام سیکل های تبرید چیلر یک بخش جدایی ناپذیر است و انواع مختلف آن در بازار موجود است. چیلر مرکزی(Central chiller) نیز عملکردی مشابه با چیلر دارد با این تفاوت که چند کارکرد به صورت همزمان انجام می دهد و تنها وظیفه خنک سازی را به عهده ندارد. دلیل نام گذاری برخی از چیلرها تحت عنوان چیلر مرکزی نیز به همین دلیل است که علاوه بر عملیات سردسازی، کارکردهای دیگری نیز دارد.
بیشتر بخوانید: چرخه سردسازی و نحوه محاسبه ضریب عملکرد
در مدار این سیستم، چندین پمپ در محورهای مختلف تعبیه شده است که کار آن ها وظیفه توزیع آب سرد به قسمت های مورد نیاز است. نکته ای که لازم است به آن توجه شود این است که بزرگ بودن چیلر و یا بالا بودن ظرفیت آن، باعث نمی شود که به آن چیلر مرکزی گفته شود، بلکه در صورتی که چیلر چند کاره باشد به آن چیلر مرکزی گفته می شود.
چیلر مرکزی به دو حالت پرتابل و ثابت وجود دارد. یک نوع دیگری از آن نیز وجود دارد که در آن چندین چیلر در یک موتور خانه به کار برده می شود که همگی با هم در خنک سازی یک سیال کار کنند، به این مجموعه که در نهایت باعث خنک سازی سیال مربوطه می شوند نیز چیلر مرکزی گفته می شود.
برای مثال اگر برای یک سیکل نیاز به 5000 تن ظرفیت برودتی باشد، به جای استفاده از یک چیلر که ظرفیت تولید 5000 تن داشته باشد، از بیست چیلر با ظرفیت 250 تن تبرید استفاده می شود، به این بیست چیلر، چیلر مرکزی می گویند.
بیشتر بخوانید: مقایسه داکت اسپلیت با چیلر و همچنین تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت
استفاده از چند چیلر کم ظرفیت تر به جای یک چیلر با ظرفیت بالا این است که چیلرهایی که دارای ظرفیت بسیار بالا هستند معمولا بسیار بزرگ و سنگین هستند و در حمل و نقل آن ها معمولا مشکلاتی وجود دارد. همچنین استفاده از چیلر مرکزی باعث می شود که اگر یکی از چیلرها به دلیل نقص فنی از خط خارج شود، وجود دیگر چیلرها باعث شود که فرایند همچنان به کار خود ادامه دهد.
وجود چند چیلر با ظرفیت های کم، باعث می شود که حمل و نقل آن ها به مکان مورد نظر بسیار راحت تر صورت گیرد، وزن آن ها سبک تر است و جابه جایی راحت تر انجام می شود.
چیلرهای مرکزی به دلیل قدرت بالایی که دارند، قادر هستند که سیالات مختلفی را اعم از آب و گلیکول را تا دماهای بسیار کم پایین بیاورند.
و در نهایت قطعاتی که در همه چیلرها مشترک است مانند فیوزها، لامپ هایی که به عنوان آلارم کار می کنند، قطع کننده ها و … همگی به صورت مشترک برای همه چیلرها کار میکنند و باعث می شود که در مصرف انرژی صرفه جویی شود.